Projelerimiz
GerçekleÅŸtirdiÄŸimiz, devam eden ve gelecekte hayata geçireceÄŸimiz projelerle topluluklara birlikte deÄŸer katıyoruz
Sürdürülebilir YaÅŸam Farkındalık Çalışmaları ve Atölyeler
DoÄŸaya saygılı bir yaÅŸam için farkındalık oluÅŸturuyoruz. Sıfır atık, plastik ve tek kullanımlık ürünlerin kullanımını azaltma ve sürdürülebilir yaÅŸamın yanı sıra, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, biyolojik çeÅŸitlilik, döngüsel ekonomi, ve dirençli mahalleler ve toplumlar gibi konularda da atölye ve etkinlikler düzenliyoruz. Katılımcılara günlük yaÅŸamlarında uygulayabilecekleri pratik adımlar sunarak, bu dönüÅŸüm yolculuÄŸunda onlara rehberlik ediyoruz.
Akyaka Afet Gönüllüleri -
Mahalle Direnci
2021 Akdeniz Yangınları Sırasında MuÄŸla / Akyaka bölgesinde lojistik koordinasyon temelli baÅŸlayan sivil inisiyatif Akyaka Afet Gönüllüleri, kendi bölgesindeki risk potansiyelini fark edip, mahallelerde yapmış oldugu ihtiyaç ve kapasite belirleme çalışmaları akabinde, analizler yapmış ve kaynak geliÅŸtirme ekibi ile birlikte ihtiyaçları yerine getirmiÅŸ, yangınlar sonrasında kapasite geliÅŸtirme ve koordinasyon konusunda çalışmalara devam etmiÅŸtir.
Bergama Tiyatro Festivali -
Ä°nsan Kaynakları Yönetimi
Bergama Tiyatro Festivali, Bergama’nın zengin tarihi dokusu ve köklü tiyatro geleneÄŸiyle, program seçkisinde seyircisine sunduÄŸu yerel, ulusal ve uluslararası iÅŸlerin yanı sıra geliÅŸtirdiÄŸi ortak projeler ve kurduÄŸu iliÅŸkilerle sektör temsilcileri için Bergama’nın hem bölgede hem de ulusal çapta kültür politikaları alanında bir buluÅŸma ve paylaÅŸma noktası olmasını hedefliyor.
Topluluk Etkisi Festivalin sürdürülebilirliÄŸi, yerelleÅŸmesi, konusunda danışmanlık yapmaktadır
Afet Sonrası Ä°yileÅŸme Projesi Koru Atölye - Hatay
Deprem sonrasında kentimizin ihtiyaçları ve yeniden inÅŸası konularına katkıda bulunmak amacıyla dayanışma temelinde 3 aylık fizibilite sonrası, 01 Haziran 2023 tarihinde kurduÄŸumuz Koru Atölye olarak, depremi yaÅŸamış kiÅŸilerin ruh saÄŸlıklarına ve yaÅŸama yeniden baÄŸlanma süreçlerine destek olmayı hedeflemekteyiz.
Bozcaada Caz Festivali Toplum ve Çevre Ä°liÅŸkileri , Yerel Kültür ve Kaynakların Dahil Edilmesi
Bu yılki tema Mycellium ile “Toplulukları nasıl dönüÅŸtürebiliriz?” sorusuna odaklanan festival, yerel baÄŸları güçlendirmek için çevre ve toplum çalışan topluluklarla iÅŸ birliÄŸi yapıyor. Topluluk Etkisi, yerelin kapasitesini ve ihtiyaçlarını analiz ederek, yerelin etkinliÄŸe aktif katılımını ve toplumsal, çevresel sürdürülebilirliÄŸi saÄŸlamaya yönelik çalışmalar yürütüyor.
Rihen Kadın Kooperatifi Dayanışma ve Üretim Merkezi / Proje Tasarımı ve Koordinasyonu
Kadınların öncülüÄŸünde sürdürülebilir, dirençli ve toplum temelli bir gelecek inÅŸa etmek Bu vizyon doÄŸrultusunda kadınların ekonomik bağımsızlığını güçlendiren, çevre bilincini artıran, sosyal dayanışmayı teÅŸvik eden ve çocukların güvenle büyüyebileceÄŸi bir ortam yaratmayı hedefliyor. 'Rihen Toplum Merkezi, kadınlar tarafından yönetilen sosyal, ekonomik ve ekolojik olarak dirençli bir toplum inÅŸa etmeyi amaçlamaktadır.
Topluluk Etkisi Projenin Sosyal, Teknik tasarımını ve genel koordinasyonu yürütmektedir. Proje Ä°letiÅŸim ve kaynak yönetimi konusunda çalışmalarına devam etmektedir.
Onarıcı Tasarım Toplulukları - Hatay
Deprem sonrası faaliyetlerde sivil toplum aktörlerinin koordinasyon eksiklikleri ile karşılaÅŸtık. Onarıcı Tasarım Topluluklar BuluÅŸması ile deprem bölgesinde çevre dostu ve sürdürülebilir onarım süreçlerine odaklanan farklı oluÅŸumları bir araya getirerek, iÅŸbirliÄŸi ve diyalogu güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca, topluluk temelli faaliyetlerin geleceÄŸini deÄŸerlendirmeyi ve çevre, barınma, saÄŸlık gibi alanlarda bütünsel çözümler geliÅŸtirerek, güvenilir bilgi üretmeyi hedefliyoruz.
Onarıcı tasarım, toplumların ve sistemlerin daha saÄŸlıklı, adil ve sürdürülebilir hale gelmesi gerektiÄŸini savunur. DoÄŸal kaynakların sürdürülebilir kullanımı, biyolojik çeÅŸitliliÄŸin desteklenmesi ve ekosistemlerin onarılmasını vurgulayan bu yaklaşım, yaÅŸam kalitesini artırmayı amaçlar. Bu buluÅŸmanın, ekolojik çözümler üretip yaygınlaÅŸtırmaya katkı saÄŸlayacağını düÅŸünüyoruz.
DoÄŸa ile Uyum
Komşumuz Yılanlar
Kırsal’da yaÅŸayan herkesin ortak korku/endiÅŸelerinden yılan.
Hem yerel halk, hem kırsal’a göçmüÅŸ kiÅŸilerin hayatlarını zorlaÅŸtıran, gerçekten tanımadığımız komÅŸularımızı anlamak için bir araya geldik.
Yılanlardan neden korkarız, Yılanların çeÅŸitleri, bölgedeki yılan türleri, Yılan Sokmasına Ä°lk Müdahale gibi konuları iÅŸledik uzmanlar ile.
Sonuç: Optimum düzeyde korkunun, psikolojik baÅŸ etme kapasitesinin yükselmesi, hem bizlere hem de doÄŸa faydalısı yılanlara zarar vermeden yaÅŸayabileceÄŸimiz bir kırsal hayatın olabileceÄŸini gösterdi. Yaklaşık 2 senedir, öÄŸrendiklerimizin faydasını görüyoruz.
Slow Food Youth Gökova “Farkındalık Kampı”
MuÄŸla Sıtkı Koçman Üniversitesinde SaÄŸlık Anabilim dalında okuyan gençlerin adil gıda, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, sürdürülebilirlik gibi konularda bilgilenmek isteme talepleri üzerine tasarlanan bir etkinliktir. SaÄŸlıklı gıda konusunda Tıp alanında okuyan gençlerin haberdar olmaması durumu üzerine onarıcı ve bütüncül yaklaşımların, bireysel ve toplumsal farkındalık konusunda bilgilendirmek amacı ile bir araya gelinmiÅŸtir. EtkinliÄŸi yerelde iyi tarım faaliyeti göstermeye çabalayan gençleri de dahil ederek, sosyal-kültürel ve ekonomik farklılıkları biraraya getirdik.
DoÄŸa ile Uyum
Yerel Tohum Arşivleme/ Dağıtım / Dijital Takip Sistemi
2014 yılında MuÄŸla Yerel Tohum DerneÄŸi'nin kurucu üyelerinden olduk ve 2022'ye kadar yerel tohum bekçiliÄŸi yaptık. Bu süreçte, bölgesel olarak yerel tohum hasadı yapan kiÅŸilerle temas halindeydik. 2022'de hasat, paketleme, arÅŸivleme ve paylaşım iÅŸlemlerine yenilik katmak amacıyla, basit bir takip sistemiyle tohumlar kayıt altına alındı, arÅŸivlendi ve dağıtıma hazır hale getirildi. Açık çaÄŸrılarla talepler toplandı ve 1450 kiÅŸiye Türkiye genelinde 54000 paket tohum ulaÅŸtırıldı. Sistem, MuÄŸla Yerel Tohum Grubu'na devredildi ve Milas Belediyesi'ne sürdürülebilirlik garantisiyle teslim edildi.